osmehvlasotince@gmail.com
+381 60 6016210
Blog

Deca sa smetnjama u razvoju i učenje na daljinu

Sa širenjem virusa COVID19, naš svakodnevni način života, aktivnosti i rutine se iz dana u dan menjaju. Među prvim merama koje je Srbija preduzela bilo je zatvaranje svih vaspitno-obrazovnih ustanova/institucija. To je pred roditelje postavilo novi izazov – da pronađu najadekvatniji način da svoje obaveze usklade sa potrebama dece i organizuju njihovo vreme u kući.
U posebno teškoj situaciji su se našli roditelji dece sa smetnjama u razvoju, kojima je potreban individualni pristup pri savladavanju nastavnog programa. Poteškoće sa kojima se ova deca suočavaju, ogledaju se, pre svega, u otežanom usvajanju, kako svakodnevnih životnih veština, tako i u usvajanju školskih znanja. Stoga je od velike važnosti da se u toku novonastale situacije roditelja i nastavnici posebno posvete ovoj deci kako ne bi došlo do nazadovanja u dečijem sveukupnom razvoju.
Zbog toga vam donosimo nekoliko osnovnih preporuka kako da svojoj deci olakšate/organizujete boravak u izolaciji.

1) Uspostavite rutinu

Kao najvažniji savet roditeljima dece sa smetnjama u razvoju, stručnjaci izdvajaju stvaranje ustaljenog rasporeda dnevnih aktivnosti u uslovima kućne izolacije. Prilagođavanje na nove, nepoznate okolnosti vašem detetu stvara nelagodnost. Zbog toga je neophodno, pored uspostavljanja rutine u obavljanju svakodnevnih aktivnosti u kući, napraviti i izmenjenu/prilagođenu verziju tipičnog školskog rasporeda. Napravite plan u kome ćete tačno odrediti vreme kad će se vaše dete buditi, ići na spavanje, uzimati obroke, učiti, igrati se, obavljati druge aktivnosti… Pridržavajte se takvog rasporeda kako bi se vaše dete najadekvatnije prilagodilo na novonastalu situaciju.

2) Komunicirajte sa nastavnicima

Imajte na umu da su vaspitači/učitelji/nastavnici dobili detaljna uputstva i pripremljene programe za decu koja uče po IOP-u. Kontaktirajte ustanovu koju vaše dete pohađa kako bi se zajedno dogovorili o načinu rada sa vašim detetom. Ukoliko je to moguće, komunicirajte sa nastavnicima koji su do sada radili sa vašim detetom svakodnevno. Pitajte ih za savete, obratite im se ukoliko naiđete na poteškoće u toku rada sa detetom i izveštavajte ih o postignutim rezultatima.

3) Potražite dodatnu podršku

U toku vanrednog stanja svim roditeljima dece sa smetnjama u razvoju, dostupan je stručni tim iz Udruženja građana Centar za edukaciju „OSMEH“. Za sve informacije, pitanja, dodatnu podršku ili savete, možete nam se obratiti i mejlom na osmehvlasotince@gmail.com ili telefonom na 060/60 16210.

4) Verujte u sebe!

Osnovni zadatak vas kao roditelja je čuvanje i vaspitanje deteta. Organizujte obrazovanje vašeg deteta u toku izolacije na način koji najviše odgovara vašem detetu i vama. Suočite sa strepnjom, strahovima, osećajem anksioznosti i nesigurnosti. Imajte na umu da je, u ovom trenutku, najvažnije da vi i vaša deca budete zdravi i da bez posledica prebrodite trenutnu situaciju. Verujte u sebe i svoje dete! #osmehizamaske #ostanikodkuce

You might be interested in …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *